Wellness

Deze 3 mythes over cryotherapie zijn niet waar

Een cryo behandeling nemen klinkt heel modern en chique. Veel mensen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. En wat de boer niet kent, eet hij niet. Mensen zijn nog heel kritisch en sceptisch over de behandelingen en het proces. In deze blog is het de bedoeling wat van die onzekerheid kritiek weg te nemen door drie mythes die over cryo behandelingen worden verspreid te ontkrachten.

Het is alleen voor sporters en professionele atleten

Cryotherapie wordt niet alleen gebruikt door mensen die veel sporten of zelfs professionele atleten zijn. Het klopt dat het veel door sporters wordt gebruikt, maar niet exclusief. Er zijn veel meer mogelijkheden met cryotherapie dan je denkt. Bij Cryo21 bijvoorbeeld passen ze cryotherapie op drie verschillende gebieden toe. Voor sporters, maar daarnaast ook voor medische behandelingen en behandelingen op het gebied van welzijn. Als je last hebt van cellulitis, zwellingen en spierletsel is cryotherapie een optie. Verder wordt het ook wel eens gebruikt als afslankingsmethode.

Cryotherapie is pijnlijk

Cryo komt van het Griekse woord “krùos” wat “koude” betekent. Het is dus letterlijk een koude therapie. Als je cryotherapie ondergaat, wordt er een hele lage temperatuur gebruikt. Heel koud zijn voor een lange periode is heel pijnlijk, ja. Maar dit is niet het geval bij cryotherapie. Als je in een cryosauna zit, is de koud maar van korte duur. Maar 2 tot 3 minuten. De kou is dus te kort om echt door je huid heen te prikken. Mensen zeggen dat ze eerder een soort van schok of opwindende vlaag over zich heen voelen. Geen pijn dus.

Cryotherapie is niet bewezen

Dat cryotherapie niet bewezen is, is ook een mythe. Er is zeker wel onderzoek geweest naar de effectiviteit van de behandeling, maar er valt ook nog genoeg te onderzoeken. Sommige onderzoeken spreken elkaar tegen. De een zegt dat cryotherapie goed is voor sporters om spierpijn te verminderen, de ander zegt dat het niet zo is en dat het meer een placebo-effect heeft. Dat wil zeggen dat mensen wel veranderingen zien of merken terwijl het medicijn of de methode die ze gebruikt hebben nep zijn. De geest is namelijk heel sterk!

Het is waar dat cryotherapie nog heel veel kritiek krijgt en vaak onder vuur ligt omdat het bewijs nogal anekdotisch en experimenteel kan zijn. Maar we gebruiken cryotherapie al heel erg lang als mens, alleen niet zo modern als nu. Cryotherapie is eigenlijk gewoon kou gebruiken op je lichaam, en we weten al heel lang dat dat een effect heeft. IJsblokjes of een koud voorwerp tegen een gezwollen enkel aanleggen doet iedereen wel eens. Cryotherapie is dus niet volledig onbekend!