Een sauna kopen in acht stappen

Ben je saunaliefhebber en wil je een sauna kopen voor thuis? Dan denk je misschien dat dat heel ingewikkeld is. Niets is minder waar. Binnen acht stappen staat hij in je tuin of in je huis.

1. Buiten of binnen

Voor elke grote aankoop geldt: zet je wensen op papier. Wil je een sauna in de tuin of liever in een ruimte binnen? Welke saunabeleving vind je het belangrijkst? En hoe groot moet je nieuwe sauna zijn. Door je wensen op papier te zetten wordt aanschaffen eenvoudiger.

2. Bezoek de specialist

Een sauna uitzoeken kun je het best doen in de showroom. Je kunt daar goed zien welke verschillende sauna’s er zijn. Maar eerlijk is eerlijk, ook met je laptop op de bank kom je een heel eind. Omdat je je wensen al op papier hebt staan, is kiezen niet zo moeilijk meer.

3. Het stopcontact

Voor hele grote sauna’s heb je misschien meer stroom nodig dan voor een eenvoudige sauna. Zodra je weet welke sauna je aan wilt schaffen, laat je door een expert naar de stroom kijken. Moet er een groep bij? Of is wat je hebt voldoende?

4. Bepaal de plek

Je weet al of je de sauna binnen of buiten wilt plaatsen, toch moet je nog even goed bepalen waar je hem precies neer wilt zetten. Let op een ondergrond die waterpas is. En dat de ruimte goed droog is. Ook kijk je naar waar een raam zit, die wil je niet blokkeren met een sauna.

5. Zelf bouwen of laten doen?

Een sauna installeren is voor iedereen te doen. Zeker omdat je handige foto’s op internet kunt vinden met instructies. Je krijgt de sauna geleverd als bouwpakket, met een beetje basiskennis kun je dit al snel.

6. Welk gereedschap?

Doe je het zelf, kijk dan naar het gereedschap dat je nodig hebt. Een schroefmachine, een waterpas en een set schroeven en je komt al een heel eind. Laat je het doen, bel dan de vakman.

7. Met zijn allen

Een sauna bouwen in je eentje is ingewikkeld. Een vriend uitnodigen om je te helpen is een aanrader. Al is het alleen al om ervoor te zorgen dat hij net even die ene plank vasthoudt die jij aan het schroeven bent. 

8. Pak je handdoek!

De laatst stap is natuurlijk de leukste: pak je badjas of een handdoek en stap in je eigen sauna. Ontspannen doe je met een sauna in je huis of tuin op vertrouwd gebied. Vergeet niet te genieten!