Hoe kun je stress voorkomen?

stress hebben

Stress hebben we allemaal wel eens. Het kan heel vervelend zijn en brengt de kwaliteit van je leven drastisch omlaag als het toeslaat. Maar wist je dat er manieren zijn om stress te voorkomen? Ja, je hoort het goed! Je kunt stress voorkomen. Uiteraard vereist dit training, zelfvertrouwen, uithoudingsvermogen en een dosis consistentie. Dit, afhankelijk van de persoon en situatie.

drukte

Voordat we nagaan wat we aan stress kunnen doen, is het goed om te weten wat het eigenlijk is. Stress is niets anders dan een zekere mate van extra spanning in het lichaam. Men zegt daarom wel eens “ik ben overspannen”. Dit door diverse externe zaken die invloed hebben op je denken en handelen. Wanneer de spanning niet lang blijft hangen en terug trekt naar gelang de dag en situatie verstrijkt en verandert, spreekt men van gezonde stress. Maar je hebt dan ook de ongezonde stress wat gevaarlijk kan zijn. Als je lichaam te lang overspannen is of als de spanning steeds erger wordt, heeft dit consequenties op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Men spreekt dan van chronische stress wat gerekend wordt tot ongezonde stress. Deze vorm zal goed aangepakt moeten worden voordat van een stressvrij lichaam gesproken kan worden. Hier heb je echt de tijd voor nodig.

ontspanning

Zo kan je het voorkomen

Het beste is natuurlijk om stress te voorkomen. Dit kan door simpelweg na te gaan wat er allemaal voor kan zorgen dat je gestrest raakt. Heb je die eenmaal in kaart gebracht dan zul je ervoor moeten zorgen dat je je niet in de positie plaatst om gestrest te raken. Maar dan zijn er ook situaties waar we niet onderuit kunnen. Zorg ervoor dat je de juiste balans in acht neemt. Bijvoorbeeld door te sporten waardoor je de spanning die zich in het lichaam opbouwt kwijt raakt.