Wat is Dry Needling?

Als je regelmatig last hebt van pijnlijke of stijve spieren, dan kan Dry Needling de perfecte oplossing zijn! Het is een effectieve behandelmethode voor spier gerelateerde klachten. Toch hebben veel mensen nog niet gehoord van deze vorm van therapie of weten ze niet wat het inhoudt. Daarom willen wij in dit artikel graag meer duidelijkheid geven en vertellen we je alles wat je moet weten over deze vorm van therapie!

Behandelmethode

Veel mensen halen de behandelmethode van Dry Needling door de war met acapunctuur. Er zijn inderdaad een aantal overeenkomsten, maar óók verschillen zichtbaar. Bij beide behandelingen wordt hetzelfde soort naald gebruikt en de techniek om de naald te plaatsen. Het verschil zit in de benadering. Dry Needling haalt zijn verklaring uit een mechanisch concept en acapunctuur gaat uit van een energetisch concept. Dit heeft dus meer te maken met verschillende energiestromen en een alternatieve manier van geneeskunde. Hiernaast worden er meerdere naalden geprikt met acapunctuur en wordt er bij Dry Needling maar één naald gebruikt.

Wanneer Dry Needling?

Zoals we net al benoemden is Dry Needling vooral geschikt voor spiergerelateerde klachten. Denk bijvoorbeeld aan spierknopen of verhardingen in een spier. Dit geeft niet alleen drukpijn maar ook pijn op andere plekken in het lichaam. Ook bij klachten zoals stijfheid, bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in een spier een goede reden zijn om Dry Needling te proberen. Tijdens de zwangerschap is deze vorm van behandelen weer niet geschikt of als je last hebt van naaldenangst. Ook acute blessures als gevolg van een ongeval komen niet in aanmerking voor Dry Needling.

Dry Needling praktijk

Als je geïnteresseerd bent in deze behandelmethode, kun je eens opzoeken of er praktijken bij jou in de buurt zitten. Er zijn zelfstandige praktijken óf praktijken waar meerdere specialisten samenwerken, zoals bij Groepspraktijk Risdaele. Je kunt contact opnemen en vragen of zij je verder kunnen helpen met je klachten.